Zajęcia z Arteterapii

Już dziś, 18 marca, odbyły się pierwsze zajęcia z arteterapii, organizowane w ramach projektu „Dajemy  szansę  dzieciom z  autyzmem” realizowanego przez Fundację Autyzm Polska we współpracy z Niepublicznym Terapeutycznym Punktem Przedszkolnym „U Tygryska”. Na terenie placówki odbywać się będą liczne zajęcia grupowe (legoterapia, terapia przez sztukę i TUS) oraz indywidualne (terapia pedagogiczna, psychologiczna, logopedyczna, taktylna oraz SI). Uczestnikami zajęć będą zarówno wychowankowie NTPP „U Tygryska”, jak i inne dzieci z terenu miasta Białystok.

Zadanie publiczne ”Rehabilitacja  dzieci  i  młodzieży z autyzmem”, w ramach którego realizowany będzie nasz projekt, jest współfinansowane  w  90% ze  środków Urzędu  Miasta Białystok. 10%  to wkład własny Fundacji Autyzm  Polska, pochodzący miedzy innymi z wpłat rodziców naszych podopiecznych – 3 złote za godzinę zajęć. Projekt będzie realizowany w terminie 01.03.2016 – 15.12.2016r.

Wyposażeni w nowe pomoce terapeutyczne zaczynamy pracę. Mamy nadzieję, że będzie ona owocna i satysfakcjonująca dla wszystkich uczestników – zarówno dzieci, jak i terapeutów.

Anna Domańska – Prezes Zarządu Fundacji